Velociraptor Visnyeszéplak felé

2016-04-03 Visnyeszéplak és környéke

Ma tettünk egy autós-gyalogos kirándulást Kadarkútról Visnyeszéplakra.

Elsőként a Feneketlen-tónál álltunk meg, ahol a forrás vízéből bátran fogyaszthatunk. Nem, nem a budapesti Feneketlen-tóról van szó, bizony Somogy megyének is van ilyen nevezetessége. Bibibá.

 

 

Ezen a környéken egyébként népszerű túraútvonal halad keresztül, tessék csak, tessék jönni - akár gyalog, akár kerékpárral - gyönyörű a Zselic ezen része, máris mutatom. 

Itt van például a forrástól kb. 600 méterre található Mátyás-kút is. (Nem, ez sem Budapest:)) Erről a helyről azt a fontos információt kell tudni, hogy esetenként előfordulhatnak velociraptorok. Ugyanis ma derült ki számomra, hogy valamire iszonyatosan allergiás vagyok, és a környéken tartózkodók a hatalmas és sorozatos tüsszentéseimnek köszönhetően joggal hihették, hogy a Jurassic Parkba pottyantak.

 

 

Innen aztán teleportáltunk (autóval "elszáguldottunk") Visnyeszéplakra. Útba ejtettük a híres Pali betyár sírját, akit a fejfa szerint "megölt a pipaszár". A sírt a mai napig gondozzák.

 

 

5 perces látogatást tettünk testvéreméknél - nem voltak otthon, de hagytunk nekik forrásvizet és beszélgettünk a macskával, akinek nagyon tetszett Topy Maci.

 

 

Megcsodáltuk a faluházat és a környékét, aztán az út mentén pacikkal és csikókkal ismerkedtünk. Erről eszembe is jutott, amikor 3 évvel ezelőtt életemben először (és azóta utoljára) megpróbáltam lóhátra ülni. Vidéki lány lévén persze szőrén, nyereg nélkül. Gyerekek, ne tegyetek magatokkal ilyet! Elsőre csakis nyeregben :o) Én legalábbis azt sem tudtam, mibe kapaszkodjak és hogyan maradjak a ló hátán. Bár az is igaz, hogy az ügyetlenség mintaképe lehetnék, ha szobrot állítanának róla, úgyhogy nem vagyok mérvadó. :o) De végül is a ló hátán maradtam...

 

 

...egészen addig, amíg a kanyar után remegő hangon kértem, hogy valaki segítsen leszállni.... :o) Bezzeg tesómnak jobban ment, ő kérem tud élni:

 

 

A pacik után hazafelé megálltunk medvehagymát szedni. Maci nem igazán értette, hogy miért hagymát neveztek el róla és miért nem mézet, de aztán hamar rájött, hogy ez neki való eleség. Innen is kapta a nevét a növény (tényleg!), hiszen a barnamedvék imádják fogyasztani.

Ezen a környéken rengeteg medvehagyma terem és hihetetlen illata van az erdőnek. Aki szereti az tavasszal, még a virágzás előtt jöjjön szedni belőle. Nekünk még éppen sikerült. Eladásra azonban tilos a begyűjtése, kizárólag saját fogyasztásra szedhető. A fotón az a sok-sok zöld, az bizony mind-mind medvehagyma:

 

 

Azt azonban csakis megszállott horrorrajongónak javasoljuk, hogy éjjel furikázzon a környéken, mert könnyen meglehet, hogy egy medvehagymát gyűjtőgető mackóba botlik - ahogy mi tegnap:

 

Vezessetek óvatosan, főleg sötét erdők közepén, mert helyenként medvék előfordulhatnak.#tisztahorror #beszarsz

Közzétette: Topy Világa – 2016. április 2.

 

Kirándulásunkhoz kapcsolódó tappancsot a térképünkön Visnyeszéplaknál találjátok, a további fotókat pedig itt alul:

Kommentek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek
Rendben