2.) Amigurumi alaptechnikák

2017-02-06

Nem szeretek elméletben tanulni egy ilyen gyakorlatias dolgot, szívesebben belevágok a közepébe, hogy lássam, tapasztaljam, okuljak belőle. Úgyhogy vágjunk bele: összegyűjtöttem azokat a videókat, amikből megtanultam az alapokat. Minden videó angol nyelvű, de ne ijedj meg, érteni fogod - írtam hozzájuk néhány sor magyarázatot. Masni Cica egyszerű figura, ezért őt fogom használni példaként a lenti technikák szemléltetéséhez. Első gyakorlásként elég, ha a fejét elkészíted (akár biztonsági szemek nélkül), bármilyen fonalból. A lényeg, hogy most ezeket az alaptechnikákat elsajátítsd, és megtanulj amigurumi mintaleírást olvasni.

Apropó! A horgolás alapjait nem ezekkel kezdeném. Most kifejezetten a horgolt figurák készítését szeretném bemutatni úgy, hogy azok számára is érthető legyen, akik még sosem horgoltak.

 

 

Varázskör

Mágikus kör, és csúszógyűrű néven is találkoztam már vele. Szinte minden figura ezzel indul.

Amikor "síkban" horgolunk, például egy sálat, akkor soronként haladunk oda-vissza. Amigurumit körbe-körbe, spirálban haladva készítünk, vagyis mintha a csigaház közepétől indulnák egyre kijjebb és kijjebb. Látni fogod, hogy a mintaleírásokban körönként haladva adják meg az egyes lépéseket. Masni Cica feje például úgy kezdődik, hogy "Varázskörbe 6 rp (6)", vagyis 6 db rövidpálcát kell készítenünk a körbe. Ez pontosan azt jelenti, amit a következő videóban látsz. A végén a kört összehúzza és ezzel el is készült a cica fejének első köre (K1).

A mintában az egyes sorok végén zárójelben lévő szám pedig azt jelenti, hogy az adott kör kezdésétől a végéig hány rövidpálcánk (szem) kell hogy legyen. A horgolótűn lévő hurkot ebbe sosem számítjuk bele.

 

 

Ebben a videóban láthatsz egy másik módszert a varázskör kezdő hurok elkészítésére, utána elkészül a 6 rövidpálca, majd tovább halad a második körrel és csak ezután húzza össze a közepét jó szorosan:

 

 

Rövidpálca/Kispálca

A fenti varázskörbe is rövidpálcák kerültek, úgyhogy nézzük meg ezt a pálcát jobban. Amigurumi készítésnél a leggyakoribb pálca típus a rövidpálca, mert ez adja a legszorosabb végeredményt. Ez azért fontos, hogy ne legyen lyukacsos az elkészült figura és ne jöjjön ki a tömőanyag.

A következő videóban láthatod, hogyan készítjük, illetve hogyan tartjuk közben a fonalat. Vigyázz, a videóban a második rövidpálca készítésénél azt mutatja be, hogy hogyan NE csináld!

A varázskörnél a kör közepén át készítettük a rövidpálcákat. A második körben az első körben elkészített rövidpálcákba, a harmadik körben a második körben elkészítettekbe dolgozunk, és így tovább. Látni fogsz egy "V" alakot a rövidpálca tetején, közvetlenül ez alá szúrunk. Amikor megszámoljuk, hogy hány szemnél járunk, akkor ezeket a "V"-ket szoktuk számolni.

 

Vigyázz, a videóban a második rövidpálca készítésénél azt mutatja be, hogy hogyan NE csináld!

 

Szaporítás

Szaporításra azért van szükség, hogy a cica feje egyre szélesebb legyen, majd amikor elérjük a megfelelő szélességet, akkor nem szaporítunk tovább. (Ha a varázskör elkészítése után egyáltalán nem szaporítanánk, hanem minden szembe csak egy-egy rövidpálcát tennénk, akkor egy "cső" formát kapnánk - olyat, amilyen Masni Cica farka.)

A szaporítás azt jelenti, hogy egy szembe két rövidpálcát készítünk, így:

 

 

A cica fejének második köre így szól: "6 szp (12)", vagyis 6 db szaporítás következik. Az első körben 6 db rövidpálcát készítettünk, tehát most mindegyikbe egy-egy szaporítás kerül, vagyis mindegyikbe 2-2 rövidpálca. A mintában a sor végén, a zárójelben lévő szám (12) jelzi, hogy a kör végére 12 szemet kell kapjunk. Mivel mind a 6 db rövidpálcába 2 rövidpálca került, most 12-nél járunk. (A horgolótűn lévő hurkot nem számoljuk bele!) Ne felejsd el megjelölni az utolsó szemedet, hogy tudd, hol végződik a köröd!

A 3. sor így szól: "(1 rp, 1 szp) - ismételd 6-szor (18)". Ez azt jelenti, hogy az első szembe készíts egy rövidpálcát, a következőbe pedig egy szaporítást. Ismételd 6-szor, így a 3. kör végére 18 szem lesz. Haladj tovább a cica fejével, kövesd a mintát. A "K9-15: 48 rp" annyit jelent, hogy a 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15. körökben 1-1 rövidpálca kerül minden szembe, vagyis nem szaporítunk. Ha idáig eljutottál, akkor jöhet a fogyasztás, hogy a cica fejét alul összezárhassuk.

Fogyasztás (láthatatlan!)

Ez úgy hangzik, mint egy hatástalan diéta, ami már a legelején közli Veled, hogy nem fogod észrevenni a változást.

Amigurumi esetén általában nem szokták külön feltüntetni a mintákban, de fogyasztás alatt mindig a láthatatlan fogyasztást értjük. A láthatatlan fogyasztás lényege, hogy a szemeknek csak az első szálaiba öltünk, így gyakorlatilag láthatatlan lesz, hogy hol fogyasztottál, és nem keletkezik lyuk a figurán (szemben a hagyományos fogyasztással). A szemnek (tudod, annak a "V" alaknak) a feléd eső szálát hívjuk "első szálnak" (vagy első huroknak), a másikat "hátsó szálnak" (vagy hátsó huroknak). Persze a horgolmány hátsó oldalán látszik a helye, hiszen ott maradnak a szemek hátsó szálai - ebből azt is tudod, hogy a munkádnak melyik a színe, és melyik a hátulja. Nekem az vált be, hogy fogyasztáskor (látod, én sem írom elé, hogy láthatatlan) egy kicsit szorosabban is tartom a fonalat, mint egyébként, így tutira nem marad lyuk.

Ebben a videóban láthatod a hagyományos fogyasztást is, majd utána a láthatatlan fogyasztást. Próbáld ki nyugodtan a hagyományost is, és nézd meg, hogy mi a különbség.

 

Hagyományos fogyasztás, láthatatlan fogyasztás

 

Masni Cicánál a 16. kör így szól: (6 rp, 1 fgy) - ismételd 6-szor (42) Ez azt jelenti, hogy a következő 6 szembe készíts egy-egy rövidpálcát, majd utána egy fogyasztást. Ezt megismétled hatszor, így a 15. sorban lévő 48 szemből most 42 lesz. Aztán haladj tovább a 22. körig, és ha még gyakorolnál, akkor bontsd vissza és kezdd elölről.

 

Amigurumi színe és hátulja

A fogyasztásnál már említettem, hogy a horgolmányodnak van színe és hátulja. Ha még nem lenne egyértelmű: Amikor elkészítetted a varázskörödet, akkor a feléd eső fele a színe, hátrafelé lóg a kezdő fonalvég. Ahogy haladsz, a munkád széle elkezd befelé "pödrődni", és emiatt első alkalommal sokan elkövetik a hibát, hogy kifordítva varrják össze. Szépen egyengesd vissza a kezeddel, és egy idő után magától be fog állni és jó irányba fog állni. Aki tud angolul annak segítség a következő videó, amiben June bemutatja az amigurumi színét és hátulját.

Annyit még gyorsan hozzáteszek, hogy kifordítva sem lesz rosszabb a figurád, csak más. Mivel más textúrát ad, néha kifejezetten kifordítva jó, csak akkor a láthatatlan fogyasztást nem használhatjuk, mert azon a felén ott maradnak a szemek hátsó szálai.

 

 

Gyakorold ezeket a technikákat, akár a cica többi testrészének elkészítésével is. Jövő héten megmutatom, hogyan zárd le a különböző testrészeket, és hogyan varrd össze őket, hogy elkészüljön az első figurád.

Kommentek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek
Rendben