3.) Amigurumi varrás, összevarrás

2017-02-13

Nagyon fontos, hogy a testrészeket mindig megfelelően összevarrjuk, és minden fonalvéget stabilan rögzítsünk és elrejtsünk - nehogy a figuránk később szétbomoljon valahol. A mintaleírások általában nem tartalmazzák ezek részletezését, hiszen szinte mindig ugyanúgy kell eljárni. Ez a bejegyzés tehát a horgolt figurák (össze)varrási módszereiről fog szólni, és három részre osztottam:

 

1.) Egyes testrészek befejezése (lezárása)

2.) Testrészek összevarrása

3.) Fonalvég eldolgozása

 

Nyuszi

 

De mielőtt belekezdenék, egy nagyon fontos dolog: Már a varázskör elkészítésekor keletkezik egy fonalvég, amit rögíztenünk kell. Én egyszerűen néhány öltéssel rögzítem a hátoldalon, majd elvezetem a hátoldalon lévő szálak alatt néhányszor oda-vissza. Biztosra megyek. :) Itt az esztétika nem annyira számít, hiszen ez a figura belsejében lesz. Az a fontos, hogy biztosan és tartósan rögzísd.

Mutatok egy másik módszert, amiben bár nem varrja el a fonalvéget, mégis tartós, mert olyan sokszor oda-vissza vezeti, hogy biztosan nem fog szétjönni. A videóban egyráhajtásos pálcákból áll a varázskör, de ez most nem lényeges, elegendő 2:10-től nézned. Utána azt is megmutatja, hogy mit tegyél, ha elfelejtetted rögzíteni a fonalvéget és szétjött a köröd (és a figurád már össze van varrva).

 

 

1.) Egyes testrészek befejezése

 

Zárt testrész

Ha egy zárt formát készítesz, mint például Masni Cica feje, akkor az utolsó kör után össze kell varrnod a fennmaradó lyukat. Így:

 

 

Nyitott testrész

Nyitott forma például Masni Cica teste. Ennek lezárására többféle módszer létezik. Én általában a mintában szereplő utolsó pálca után egyszerűen készítek egy kúszószemet és elvágom a fonalat. De csinálhatod például így is:

 

 

Lapos testrész

Ha például a figura fülét, vagy a karját szeretnéd összezárni (erre nem mindig van szükség, figurától függ), akkor azt megteheted például így:

  

 

2.) Testrészek összevarrása

Most, hogy minden testrészt megfelelően lezártunk, egymáshoz varrhatjuk őket, hogy a figuránk végre egyben legyen. A következő videók többet mondanak minden szónál, nem is szükséges kommentálnom. A fölé írt címek és példák alapján könnyen megkeresheted, hogy melyikre van éppen szükséged.

 

Nyitott + zárt (például test+ fej; orr + fej; láb + test):

 

Amikor a testet varrod a fejhez, akkor kicsit egyszerűbb dolgod van, hiszen a fenti módszerrel a fej alján követni tudod a lyukakat két kör között. Mivel spirálban horgolunk, valahol kört kell váltanod. Én ezért előre le szoktam számolni annyi lyukat a fej alján, ahány szemből áll a test utolsó köre. Így előre meg tudom nézni, hogy hova passzol a test.

 

Bigli Migli

 

Nyitott + nyitott (például nyitott fej + test):

 

Lapos testrész felvarrása (például lelapuló fül):

 

Lapos testrész felállítva (például felálló fülek):

 

Lapos forma rávarrása (például egy díszítőelem):

 

3.) Fonalvég eldolgozása

Két testrész összevarrása után általában könnyű elvarrni és elrejteni a megmaradt fonalvéget, viszont van úgy, hogy olyan helyen fejezzük be a munkát, ahol nem igazán van "támpont". Főleg ha például arcot varrunk (hímezünk) a figurának. A következő módszerrel viszont pofonegyszerű a megoldás. Első ránézésre nem értettem, hogyan tűnik el a fonal belülre. Na jó, bevallom, harmadik megnézés után sem. Pedig pofonegyszerű és rendkívül hasznos.

 

 

Egyszerűbb a helyzet, ha két fonalvéggel tudod felvarrni a testrészt, mint például egy ilyen fül:

 

 

Ilyen esetben az a lényeg, hogy varrás után ugyanazon a lyukon keresztül vezesd ki mindkét fonalvéget, így összecsomózhatod, majd elrejtheted a figura belsejében. Ezen a képen Bigli Migli szemeinek a felvarrását mutatom be, de a lényeg ugyanaz:

 

Bigli Migli

 

Kommentek

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek
Rendben